Av Jan Frantzen, for www.oh-k-town.no oktober 2021

Det begynte med The Clash. Året var 1979, stedet Palladium i New York. Bassist Paul Simonon var forbanna over at arrangørene ikke ville la de fremmøtte reise seg fra setene, noe han mente førte til laber stemning blant publikum. I frustrasjon løftet han Fender-bassen sin og knuste den mot scenegulvet i konsertsalen. Fotograf Pennie Smith fanget øyeblikket med linsa, og bildet endte noen måneder senere opp på coveret av bandets udødelige dobbeltalbum «London Calling».
Bildet har senere blitt kåret til tidenes beste rock’n’roll-foto. Det vekket også noe i Petter Sandell, som var en ung og musikkinteressert hobbyfotograf da albumet kom ut.
Året etter tok han selv sitt første konsertbilde.
– Jeg var 17 da jeg fikk plata, og bildet gjorde sterkt inntrykk. Det er uskarpt, og ikke så bra teknisk, men det er et fantastisk øyeblikk. Bildet fanger på en måte hele punken, og er så tøft som det kan få blitt. Jeg har ofte tenkt på det i jakten på gode konsertøyeblikk, sier Sandell.
Til helgen stiller han ut rundt 40 konsertbilder på Grim kulturbryggeri. Samtlige er fra Kristiansand i perioden 2010-2020.
– Det var i 2010 at jeg for alvor tenkte at jeg hadde lyst til på etablere meg som konsertfotograf. Jeg begynte da jeg var rundt 20, men det ble ikke til noe. I 2010 var det kommet så mange gode digitale verktøy at man kunne få frem det beste i bildene, og da begynte det virkelig å bli gøy, sier han.

Noe som står frem
Sandell anslår at han var på i overkant av 100 konserter i Kristiansand i løpet av tiåret, og bildene i utstillingen er blant annet tatt på Vaktbua, Kick, Haubitz, Agder Teater og i Bendiksbukta. Blant artistene som er på veggen under utstillingen er Motorpsycho, Jaga Jazzist, Morild, Lars Vaular, Highasakite, Arve Henriksen og Madrugada.
– Jeg har basert utvalget på hvem jeg oppfatter som mest relevant, og jeg har vært opptatt av å få et variert spekter av artister innen alt fra eksperimentell musikk til rock, metall og pop, sier Sandell. Det har også vært et poeng at ca halvparten av bildene er med lokale artister.
– Hva er det som definerer et godt konsertfoto?
– Det er noe som skiller seg ut. Et bilde som får deg til å tenke at "åj, der skulle jeg også ha vært". Det kan være en bevegelse, samspill mellom musikerne på scenen eller en forbindelse mellom artist og publikum. Men det handler mye om estetikk. Jeg har noen bilder hvor artisten står frem med en nesten overnaturlig, «Jesus-aktig» positur. Sånne konsertbilder liker jeg godt, sier Sandell, som har vært fotograf på hobbybasis mens han har hatt fast jobb i politiet.

En fest i bilder
Sandells bilder har levd lange liv på internett, men fotografen er glad for at de nå kan oppleves fysisk. Han håper folk vil anse utstillingen som «en fest i bilder», og et dokument på konserthistorien i Kristiansand de siste ti årene.
– Jeg ser tilbake på utrolig mye gøy som har skjedd i byen i denne perioden, og jeg har fått oppleve mye som konsertfotograf. Utstillingen er på mange måter en hyllest til arrangørene som har fått disse tingene til å skje. Det var fantastisk å bo i Kristiansand da vi hadde Quart - det var en egen tidsalder, men etterpå har Kristiansand blitt en konsertby å regne med hele året, sier Sandell, og konstaterer at det var andre tider da han begynte sin fotovirksomhet.
– Jeg så Anne Grete Preus og Veslefrikk i Oslo en gang på 80-tallet, og da kokte det. De var det store punkbandet i Norge akkurat da. Senere på året så jeg dem på Moron Café i Kristiansand, og vi var fem stykker til stede. Det var fryktelig pinlig, men sånn var det ofte på den tiden. Frem til Quart var Kristiansand et sted artistene ofte hoppet over. Men Quart var med å oppdra en generasjon konsertgåere, og den arven hadde vi med oss inn i dette tiåret. Etter hvert har det blitt et veldig bra konsertmiljø i byen.
– Hvem har du aller mest lyst å ta bilde av på scenen det neste tiåret?
– Konserten jeg husker best er Iggy Pop på Rockefeller i 1986. Det var en fantastisk opplevelse med en helt spesiell artist. Han er et ikon. Men jeg tok ingen bilder. Jeg skulle gjerne opplevd den konserten på nytt – med kamera, sier Sandell.

Utstillingen står fra 22. Oktober til 7. November.

You may also like

Back to Top